A COMBINATION OF TRADITION AND INNOVATION IN KITCHEN APPLIANCES - Yusupova Manzura Uktamovna Bukhara state university, Senior Lecturer of Department “World history” (SCIENCE AND INNOVATION IDEAS IN MODERN EDUCATION, 2024)
Ошхона анжомлари моддий маданиятнинг бир кўриниши бўлиб, этнографиянинг муҳим таркибий қисмини ташкил этади. Қадимдан халқимиз ошхона анжомлари ва улар билан боғлиқ удумларга катта эътибор қаратиб келганлар ва анъанавий турмуш тарзимизнинг асосий қисми сифатида авлоддан-авлодга ўтиб келмокда. Ошхона жиҳозлари асрлар давомида инсоният ақл-заковати натижасида яратилган буюмлар бўлиб, овқат тайёрлаш ва уни истеъмол қилиш маданияти билан боғлиқ ҳолда ҳар бир оиланинг турмуш тарзидан келиб чиқади. Бухоро воҳаси хонадонида ошхона анжомлари, уларнинг ишлатилиш тартиб қоидалари билан аёллар шуғулланган. Аёл хонадон бекаси ҳисобланиб, барча юмушлар унинг зиммасида бўлган. Анъанавий, кундалик таомларни тайёрлайдиган ошхонанинг ўзи доимо тоза, озода бўлиши, ўчоқ ва тандирга олов ёқишга алоҳида эътибор бериш билан бир қаторда, ошхона жиҳозлари ва анжомларини сақлашга ҳам алоҳида меҳр билан қарашган. Таянч сўзлар: урф – одат, қозон-товоқ, мис қозон, чўмич, капкир, ўчоқ, тандир, газ плита, таом, зиравор