BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA O‘QISH SAVODXONLIGINI RIVOJLANTIRISHDA RMS (READING–MIND MAPPING–SHARING) MODELINING METODIK IMKONIYATLARI - Eshonkulova Hilola Rajab qizi (SCIENCE AND INNOVATION IDEAS IN MODERN EDUCATION, 2025)
Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda o‘qish savodxonligini rivojlantirishga qaratilgan RMS (Reading–Mind Mapping–Sharing) modelining metodik asoslari tahlil qilingan. Modelning konstruktivistik va ijtimoiy yondashuvlarga tayangan holda o‘quvchilar tafakkuri, metakognitiv va kommunikativ ko‘nikmalarini shakllantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda RMS modelining “o‘qish”, “fikr xaritasi tuzish” va “bo‘lishish” bosqichlari orqali o‘quvchilarning o‘qish jarayoniga faol ishtirokini ta’minlash va matnni anglash darajasini oshirish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Modelning metodik afzalliklari sifatida o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, refleksiya, hamkorlikda o‘rganish va mustaqil fikrlash ko‘nikmalarining rivojlanishi qayd etiladi.